User Tools

Site Tools


lab_for_form_matter

Lab for Form and Matter

Het Lab

The Laboratory for Form and Matter (Laboratorium voor Vorm- en Materialen onderzoek) is een actueel onderzoeksproject naar artistieke praktijken in het post-digitale en post-media tijdperk. Het situeert zich op het snijpunt van biologie, ecologie, technologie en hedendaagse cultuur. Het onderzoek wordt gevoed door de interesse voor bacteria als medium voor artistieke expressie en door een zekere fascinatie voor natuurlijke structuren en organische processen op microscopisch niveau, zoals o.a. de samenwerking in bijenkolonies en de sterkte van fungi-netwerken. De artistieke neerslag van dit onderzoek cristalliseert zich in de creatie van objecten en installaties, en door het geven van workshops, presentaties en performances.

Voor het artistiek onderzoek worden volgende technieken gebruikt: digitale fabricatie, 3D printing, laser cutting, traditionele modeleertechnieken, creatie van textielen met plantaardige materialen, creatie van biotextielen met micro-organismen, onderzoek naar intelligente biotextielen door toevoeging van biofilms met bacteria, onderzoek naar implementatie van deze artisanale, industriële en organische materialen in kunstvoorwerpen, … maar ook theoretisch onderzoek, discussies met collega's, reading circles en zo meer.

Processen en Objecten

In de biologische wereld worden structuren gevormd met een grote diversiteit aan vormen en met een minimum aan energie. Organismen gebruiken eenvoudige moleculaire chemie en een overvloed aan organische middelen om complexe structuren te bouwen zoals bijenraat, vogelnesten of termietenheuvels. Deze biologische structuren zijn ingebed in hun omgeving, ze zijn responsief en bestand tegen storingen uit het milieu, en ze zijn ook volledig recycleerbaar.
Vertrekkende van deze biomimesis, voer ik mijn onderzoek naar nieuwe materialen en structuren.

Mijn artifacts, objecten en installaties wil ik graag situeren in de wereld die Donna Haraway onderzoekt en beschrijft in Terrapolis en When Species Meet.

“Terrapolis is a fictional integral equation, a speculative fabulation
A ‘nich space’ for multispecies becoming-with
Terrapolis is open, wordly, indeterminate, and polytemporal
A chimera of materials, languages, histories
Companion species – not ‘post-human’ but ‘com-post’
An equation for guman, for humus, for soil.”
DH - Sowing Worlds: a Seed Bag for Terraforming with Earth Others.

“When Species Meet is replete with all sorts of plant, microbial, animal, and technological critters engaged in terran work/play to learn to engage with response-ability, as companions, cum panis, with bread, at table together, when who is on the menu remains permanently at stake. Biologists are key players in When Species meet, especially those who teach us about ecological developmental evolutionary biology, popularly known as EcoEvoDevo, i.e. to co-making of species with and by each other in a turtless-all-way-down sort of relaying and co-constitutive intra-acting. We have come full circle back to the relentless contingency of relations.”
Quote from DH’s acceptance comments on the Pilgrim Award

Intelligent Guerrilla Beehive

Mijn Intelligent Guerrilla Beehive (case study) is niet enkel geinspireerd op structurele patronen uit de natuur (een pollen graantje van de Fragaria vesca, de bosaardbei, staat model voor de vorm) , maar is ook gerealiseerd uit organische materialen en is volledig biologisch afbreekbaar. De vorm die deze structuur aanneemt interageert sterk met het milieu waarin hij zich bevindt. Het is een artifact dat groeit 'vanuit het niets', een object dat ontstaat door een samenwerking van 'companion species' die floreren in een voor hen gunstige omgeving en die samen een materiaal (de Sensorial Skin) creëren met bijzondere tactiele en communicatieve kwaliteiten.
Een deel van mijn onderzoek houdt in om de biologische compatibiliteit van het materiaal te vergroten door het aanbrengen van een biofilm met responsieve bacteria, om zo de interactie met de omgeving te vergroten. De bacteria die leven in de buitenste biofilm van de bijenkorf detecteren de aanwezigheid van pesticiden en zware metalen zoals lood, cadmium of arsenicum. In geval van nood geven ze ons door hun kleurverandering een ‘early warning’. De intelligente materialen waaruit de Guerrilla Beehive is opgebouwd dragen op deze manier bij tot het in kaart brengen van problemen in het het milieu.
Verontreiniging en biodiversiteit worden tevens gemonitord via de informatie die nectar en het stuifmeel, verzameld in de beehive, in zich dragen. Door een analyse van hun chemische structuur en door een inventaris van de verschillende bloemensoorten die bezocht werden krijgen we een gedetailleerd beeld van de leefomgeving.

“They are everywhere and they can be perceived as quite the alien intelligence; six-legged, with their numerous eyes, capacities of motion and sensation so different from our own. No wonder science fiction has been inspired by insects. But also other fields, like robotics as well as network design. Insects are more than creepy-crawly bugs; they are also a central reference point of so much of network culture, from talk of hive minds and distributed networks to algorithms that function like ant colonies; some refer to our cognitive capitalist practices as “pollen society”.”
Jussi Parikka, Insect Media: an Archaeology of Animals and Technology

Verder onderzoek

<strong>WEBSITES Artistiek Onderzoek:</strong>
https://research.annemariemaes.net/doku.php?id=grow_your_own_beehive - Wiki documentatie: samenwerking met DIY-BioHacklab Barcelona - Hang
https://research.annemariemaes.net/doku.php?id=sculpting_with_skin - Wiki documentatie: home DIY bio-hacklab
https://research.annemariemaes.net/doku.php?id=guerillabeehive-researchpage - Wiki documentatie: samenwerking met Fablab/IAAC Barcelona (made@EU)
https://research.annemariemaes.net/doku.php?id=guerillabeehive-projectpage - Wiki documentatie: samenwerking FabTextiles Barcelona

lab_for_form_matter.txt · Last modified: 2021/11/17 08:33 by ami