User Tools

Site Tools


urban-artfarm-2014


GARDEN TIMELINE IN WORDS AND PICTURES

date event
2014/01/03 Tuin gecheckt na 1 maand Japan. Het weer was OK in december, nog geen vorst. De muizen hebben alle winterrogge-zaden opgegeten, er zijn maar enkele sprieten uitgekomen in 2 bakken, 1 bak heeft helemaal niets. Er is nog een beetje warmoes, ook nog groene boerenkool, spruiten en aardperen. De nasturtiums bloeien nog volop. De phacelia's zijn goed gegroeid maar niet in bloei geraakt - hopelijk gebeurt dat nog in de lente. Voorts zijn van alle planten en bomen de bladeren gevallen, alles is naakt - behalve de eucalyptus die groeit als een kool! Ook de kardoen en de artisjokken houden wel van koud en vochtig weer. In de serre zijn de paprika's en de chili pepers nu volledig uitgedroogd, en de Physalis ixocarpa (tomatillo) geeft zijn laatste vruchten. Ik zal er een salsa verde mee maken. De meidoorn heeft nog veel bessen, de vogels lijken ze toch niet echt te lusten. Ik oogst de olijven: 3 op 1 boom, 5 op een tweede boom, 0 op de derde boom en 40 op de vierde boom - die vóór de living.
2014/01/05 Ik maak een pikante salsa verde met de Physalis ixocarpa (tomatillo's) en jalapena chili peppers. De tomatillo's smaken wrang, niet echt een aanrader. Misschien is chutney beter gebalanceerd van smaak. De olijven staan te weken in water om uit te zouten. De winter-warmoes geplukt en geprepareerd op zijn Japans, licht estoofd met sesamzaad, heerlijk. De schorseneren geoogst, ze stonden heel nat. Ik heb ze op het droogrek te drogen gelegd en zal ze binnen een paar dagen verwerken.
2014/01/10 Er zijn terug muizen, ze hebben alle zaden van de winterrogge opgegeten. Ik doe nog maar eens een nieuwe poging met korrels … En daar zijn dan ineens slakken! Waar die nu vandaan komen snap ik totaal niet. Raarder is nog dat ze (na over de korrels gegleden te zijn) plots in het niets terug verdwijnen. Ook aan de composthoop moet ingegrepen worden. een kuur van 15 dagen. Voorts is het weer nog altijd heel zacht. De lucht is fel blauw, en de bijen vliegen elke dag buiten, alle hives. Hopelijk gaat het in februari niet meer echt winteren,dat zou de bijen fataal kunnen worden …
2014/01/12 De eerste koude nacht sinds lang, de tuin is wit van de rijn deze ochtend. De nasturtiums, Phacelia en rode en groene warmoes groeien nog volop. Ook de selderij doet het nog goed, en de groene kool. De muizen blijven leven en moeten voort bestreden worden. David Leyssens is de zwarte iep komen halen om te planten aan de Ninoofse Poort, na de voorbije incidenten met agresssie. De verwilderde hertshoornweegbree groeit overal in de nu natte dunne lava-onderlaag in de Urban ArtFarm. Ik maak enkele opnames voor de mobile app in ontwikkeling: OpenGreensWild.
2014/01/11 Ik heb afspraak met Wein (Recyclart) en Gael Loïc en Gil (Gram) en Mathieu (Regout) om the praten over permacultuur en de tuin te bekijken. Het is een geanimeerd gesprek en de mogelijkheden voor het volgende werkingsjaar worden overlopen: GASAP, dak uitbreiden, … … De 3 jongens volgen een permacultuur cursus van het lange type bij Tetra.
2014/01/16 Fabrice zend mij enkele articles over communicatie tussen planten: Love thy neighbour: facilitation through an alternative signalling modality in plants and Out of Sight but Not out of Mind: Alternative Means of Communication in Plants.
2014/01/17 Op de middag (11°C) de Warré hive opengedaan en een pak St. Ambrosius suikerdeeg van 1 kg op de top latten gelegd. De bijen waren binnen in de hive zeer actief, de bovenste box zat vol en vol leven. Ik heb geprobeerd zo snel mogelijk te handelen om zo weinig mogelijk te storen. Diezelfde dag ook gras bijgezaaid, het gazon bekalkt en mycoryzzhe mest gestrooid op gazon en kruidenspiraal. De muizen zijn nog steeds niet weg.
2014/02/11 Terug uit California en in tussentijd is het in Brussel redelijk warm geweest, veel zon en nooit onder 0°C. In de tuin is er niet zoveel veranderd. De Viburnum tinus bloeit nog steeds, alle bloemen zijn nu open. De Phacelia is niet gegroeid en zal waarschijnlijk niet meer in bloem komen. Daar waar Phacelia gezaaid was in diepere bakken, is hij veel hoger en groener dan de zaailingen in de lage bakken - die bruiner en roder zijn. Ik zal ze als groenbemester onder de aarde mengen. De look -zowel degene die ik kreeg van Guy als die van Shu Lea- is veel gegroeid. Er zijn nog enkele spruitjesstruiken en groene krulkool. De winterrogge is ook geen succes. Nadat de muizen de meeste zaden hadden opgegeten in de late herfst, hebben de zaden die ik begin januari gezaaid heb niet meer gepakt. De muizen blijken precies uit de serre verdwenen - let's hope! Op 27 februari heb ik afspraak met Gaël, Gil en Matthieu. Ze hebben een voorstel gedaan om een deel van het dak te bewerken met als doel regelmatig GASAP-manden te kunnen realiseren. Alle nuttige hulp is welkom! Hier is hun voorstel: presentation pour annemie. De 3 Kempische bijenkasten vliegen volop - maar in de Warrékast zie ik voor het moment nog geen beweging. Ik hoop dat het opendoen van de kast op 17/1 hen niet fataal is geworden. Maar misschien blijven ze binnen omdat ze genoeg te eten hebben …?
2014/02/12 De bijen van de Warré leven nog! Alle bijen vliegen weer uit vandaag, het is 14°C. De Tussilago farfara bloeien overal in de tuin en de wilgen hebben katjes. De Purperen Wilg staat vol botten en hij moet nog gesnoeid worden! Ook de Spaanse Mispel en de Avocado in de serre krijgen al nieuwe bladeren en de Rozemarijnstruiken staan vol bloemen. Het is precies al lente.
2014/02/19 Eergisteren alle bijenkasten vlug even opengedaan en een beetje suikerdeeg gegeven. Het is nog steeds een warme winter. Alle bijenkolonies leven nog. De Warré-bijen hadden nog bijna niets gegeten van het deeg dat ik hen 4 weken geleden gegeven had, dus heb ik niets bijgegeven. Hive 1 heeft zeker broed, de temperatuur loopt al hoog op. Bob heeft de kapotte SHT15 sensor vervangen dus ik krijg nu weer de waarden binnen - da's fijn. Ik probeer ze door te sluizen naar de opensensordata.net vanPeter. Vandaag was het ± 13°C en de bijen vlogen met velen op de Viburnum tinus die vol bloemen staat.
2014/02/22 Voor de eerste maal dit jaar samen met David in de tuin gewerkt. De bijenkorven verplaatst: de Warré naast de Kempische gezet, klaar voor de monitoring van volgend seizoen. De 2de Kempische naast de 1ste gezet. Zelfs die ene meter verplaatsing geeft moeite voor de bijen om hun hine-ingang terug te vinden! Het is gek dat zo'n performante beestjes op gebied van samenwerking, als individu daar dan toch moeite mee hebben,met zo iets eenvoudigs. We hebben ook de Rosa glauca verplant die vooraan naast de olijfboom stond en hem achteraan naast het trapje naar de UAF gezet. Voorts de serre uitgekuist, de kiwi en laatste druivelaars gesnoeid en David heeft enkele aardbeienplanten vermeerderd. Ook voor het eerst het gras eens afgedaan zodat het klaar is om terug met volle kracht te groeien. De nasturtiums -die de winter gewoon zijn doorgekomen zonder af te sterven- bloeien al, evenals de Calendula. Ook de duindoorn staat in bloei, al zijn er 2 van de 4 duindoornstekken die ik vorig jaar geplant heb, doodgegaan. Voor de kardoens en de artisjokkenplanten is deze zachte maar redelijk natte winter een geschenk uit de hemel. Ze staan er vol en gelukkig bij!
2014/02/27 Aan David: We zijn dus overeengekomen dat de 3 jongens de moestuinbakken gaan 'uitbaten. Zij maken een plant-plan daarvoor. Ze hadden idd. niet verstaan dat ze een deel van de tuin konden hebben. Ik heb gezegd dat wij alle bakken houden met de bomen: dwz: gans de achterste rij, ook de 2 eerste bakken links (met de kweepeer en de vijgenboom) en ook de bak met de moerbei, met de 2 kersenbomen en met de 2 toverhazelaars.Alle diepe bakken dus. Ik stel voor dat wij in die bakken alvast de aardbeien overplanten (onder de bomen, zoals jij voorstelde) en dan kunnen we nog altijd hier en daar iets anders zetten. Ook de laatste 3 bakken (tuim, munt en 1 met niets) en de 3 bakken daarnaast (framboos die jij geplant hebt, marjolein en de laatste bak weer niets - of onkruid). In die 6 bakken gaan wij de kruiden concentreren. Dit wil zeggen dat we de citroenmelisse verplanten, en ook de 3 andere bakken (die in 1 vierkant staan achter de platte serre) leegmaken voor de jongens. Zij zullen ook werken met de platte serre. Ik stel voor dat we de framboos die jij plantte verplaatsen naar de compostbak waar we nu de afval van de tomatenplanten in gedaan hebben. Die is goed diep voor de framboos en daar zal hij goed uitbreiden. De jongens gaan nieuwe bakken maken voor extra compost, op het stuk dak naast de laatste boom (gaard). Ze gaan ook de andere bakken die zij van ons krijgen 'herschikken' (meer naast mekaar) en ze gaan ze 'verhogen' met 1 plank. Dit is zowat het voornaamste dat we hebben afgesproken. Gil zal ook een google folder maken voor ons allemaal samen, zodat we ook een gezamenlijke kalender kunnen opzetten.
2014/03/08 P2P Food workshop in Valldaura. Een interessante week waar iedereen goed samengewerkt heeft. De basis voor verdere ontwikkeling van ALOTOF, de serretjes en de beehives. Gastoptreden van Hernani/Refarm the City. Check zijn methodes voor irrigatie: http://refarmthecity.org/wiki/index.php/Ceramic_pot. Tijdens de workshop ook een OpenStreetMap gemaakt van Valldaura, met melliferous plants. Kan dit ook doen voor de tuin in Brussel.
2014/03/10 Terug in Brussel na 10 dagen Barcelona. Het weer is fantastisch, 23°C (begin maart!) en de tuin staat in volle bloei. De Viburnum tinus bloeit nog steeds en is nog altijd een super goede bron voor de bijen. Ook de rozemarijn struiken staan vol bloemetjes waaraan de bijen zich tegoed doen. Voorts staat de tuin vol met Tussilago farfara's. En alle andere bomen staan in bot, klaar om open te barsten.
2014/03/10 Ik maak de bee-box klaar om terug in de Warré kast te zetten. Ik zal werken volgens eliminatie om het mysterie van de bee-box te trachten op te lossen. Ik heb alle kabels en sensors gedeconnecteerd, en heb alle loshangende draden en oude wax foundatation weggehaald. De thermistors zitten echter nog op hun plaats, en alle connectors zitten ook nog vast aan de topbars, maar er loopt helemaal niets van electriciteit meer door. Ik zal nu zien of de kolonie toch wil bouwen in de box. In elk geval is de koningin al aan het leggen, en halen de werkbijen goed stuifmeel binnen. Maar de kolonie is wel nog heel klein, voor het ogenblik leven ze op 1 box.
2014/03/14 Keihard in de veggie garden UAF gewerkt, gisteren en vandaag. De permavillers hebben een deel leeg gemaakt omdat ze met Hugelcultuur willen werken. Daardoor liggen er een paar hopen aarde uit de leeggemaakte bakken. Ik ben begonnen om alle bakken die dringend grond nodig hebben, bij te vullen. David heeft ook nog 12m2 teelaarde besteld in west-vlaanderen, en ook 10m2 compost. Zondag worden die getransporteerd naar het dak. Gisteren ook nog de laatste wintergroenten uit de tuin klaargemaakt: aardappels, aardperen, warmoes, spruitjes.Lekker, maar het wordt tijd dat er terug tomaten, sla en boontjes zijn!
2014 /03/16 Collaboratieve werking vandaag! Een 15-tal mensen verzameld om 15m2 aarde te verschepen (per remorque) tussen de Ninoofse poort -waar de camion de aarde gekiept heeft- en het dak van de Vlaamse Steenweg. Het is een zomers weertje en alles gaat goed, alleen gaat de tijd weer te snel. De bakken worden bijgevuld met aarde en compost aan record temp. Er wordt zelfs een reserve compost opgeslagen in vrijgekomen europallet bakken -aangezien de permavillers hun eigen bakken gemaakt hebben-. Het dak wordt geveegd, geschrobt en gekuist. Spring is in the air!
2014/03/21 Na enige commotie wegens klacht van Q-Park -again- ivm stockage op het dak Dansaert2, kan ik de PermaVillers toch motiveren om in de druilregen de laatste restjes teelaarde, compost en mest een verdiepje hoger te heffen en in hun bakken op te slaan. De bakken zien er goed uit, maar de PermaVillers hebben duidelijk nog geen ervaring met rooftop agriculture. De kartons en afschermplastieken vliegen met de wind over het dak, verschillende tuintools sneuvelen onder hun handen, maar de bedoeling is goed.
2014/03/23 Eergisteren al verschillende bijenplanten, verfkruiden en medicinale planten geplant, kwestie van dit seizoen iets minder werk te hebben dan vorig jaar - dit door permanente, niet-arbeids en waterintensieve planten- te preferen boven andere. Stinkende gauwe, Onze-Live-Vrouwbed stro, Critmum Maritimum, speciale oregano, tijm en salie soorten, valeriaan, wijnruit en meer … Vandaag in Wemmel op de markt -tegen mijn principes- al enkele tomatenplantjes gekocht, en ook basilicum en verschillende soorten sla. Voorts samen met Eva wortelen, pastinaak en peterseliewordtel gezaaid, aardperen uitgedaan, tuinbonen geplant, palmkool gezaaid … De tuin is klaar voor de lente!
2014/04/18 Terug uit Wenen na optreden Talking Heads. Het is in Brussel veel warmer, gelukkig. Vandaag voor het eerst met David en de PermaBoys in de groentetuin gewerkt om vanalles te planten. Er kwam ook een delegatie van het Abattoir Urban Farmproject langs om informatie in te winnen en onze ervaringen op te nemen. De tomaten en paprika's in de serre groeien al uiterst goed, ze zijn zeker 1 maand voor op vorig jaar. De eigengezaaide tomaten van de zaadjes die ik van Pattie kreeg gaan wel wat trager.
2014/04/20 Pasen. Samen met Luc het P2P serretje in de Urban Farm rechtgezet. Begin juli zal er hier een P2P workshop gehouden worden in context van de CAPS-call. Ook gecheckt of de operatie Warré/Kempisch al enige vooruitgang boekte op bijen niveau. Dit is teleurstellend. De bijen hebben nog niets uitgebouwd in de 2de bak, de koningin zit dus duidelijk boven het rooster in de Kempische bak. Dan maar met Luc het rooster weggehaald in de hoop dat de bijen langszaamaan zelf naar beneden zullen afzakken. Maar ze hebben daar precies geen zin in! Straks moet ik nog gaan geloven dat de 'oude' imkers idd. gelijk hebben, en dat de bijen graag vertoeven op waswafels of reeds uitgebouwde raat ipv. zelf aan het werk te gaan! Er is nochtans veel actie aan de vliegplank en ook zijn de kolonies goed ontwikkeld. Ik zal hen maar stilletjes zelf hun plan laten trekken. Bij controle van de Warré-kast wilde ik 1 raat uitlichten om te zien of er veel broed was, en de raat was zo zwaar dat die afknapte van de topbar. Het is eigenlijk toch niet zo'n goed systeem, die topbars. In het vervolg zal ik terug overschakelen op raampjes, maar dan wel Warré format en zonder waswafels. Opletten hiermee: bij het oplichten van de ganse box viel het afgeknapte stuk raat natuurlijk naar beneden. Het zat vol broed en honing, en ik hoop maar dat de koningin hier niet opzat en dat ze nog heelhuids in de kast zit. Enfin - weer een lesje geleerd hiermee.
2014/04/26 Vandaag nog wat courgettezaadjes geplant. Alles begint goed te groeien. De sla, koriander en rucola staan volop groot, alle bijenbloemen (calendula, phacelia, tijm, oregano en melisse) staan in volle bloei. De vijgen beginnen super hard te groeien (na Pasen!)en de bijen zijn rood gekleurd van de pollen van de wilde kastanjes. Je zou je haast in een zuiders land wanen. De Permaboys zijn hun zaadjes beginnen uit te planten in hun grote bak. Ik ben benieuwd hoe dat allemaal gaat evolueren!
2014/05/05 Terug van Londen en ook hier in Brussel mooi weer. De tuin is droog, nog steeds niet veel geregend. Alles is enorm gegroeid op 5 dagen weg. Nogmaals: ik beslis om meer bijenplanten te zetten, en minder groenten. Té arbeidsintensief. Geen water, problemen met de co-propriété. Teveel gewicht op het dak ook. Vandaag ook de 5 beehives nagekeken. Ze zijn allemaal in goede staat. De Warré-colony breid zienderogen uit. Heb een bak bijgezet. Er zijn nu 4 bakken in de hive. Ook de transformatie Kempisch/Warré begint precies toch stilaan te werken. Zal nog wel voor de rest van het seizoen duren. De 3 Kempische doen het goed. 1 van de 3 heeft zijn koningin bijgemaakt. Er waren 2 opengebroken koninginnedoppen, dus weldra zijn er terug nieuwe bijen.Overmorgen begin ik met Vincent aan een tweede versie van de sound beehive.
2014/05/22 Hi everybody, Le doodle poll nous montre encore une fois que nos agendas sont difficile à synchroniser. Il y a une journée où nous pouvons travailler à 3 personnes: David, Gael et Annemie. C'est ce samedi matin 24/5 de 9h à 13h. Faisons cela pour commencer, sinon on ne va jamais arriver à règler les choses structurels de notre jardin. Donc: David et Gael, vous pouvez me confirmer que vous serez présents demain pour quelques heures? Merci! Je propose de faire, pour commencer: 1. nettoyer le toit à coté ⇒ enlever la terre restante, déplacer les ruches vides sur l'autre toit, monter les 2 plantes de lière sur l'autre toit 2. commencer a vider le bac du magnolia et le monter sur notre toit. Peut-être on peut planter le magnolia dans un des bacs existants? 3. etudier ensemble les containers d'eau et comment on peut les modifier (espacer) dans le futur (une fois qu'ils sont vides) 4. démonter les grands verres de la serre plate, tant que on peut mettre des plantes aussi dans cette serre (tomates? Ceci est aussez pour faire samedi. Les travaux pour changer les bacs avec les arbres fruitiers, je propose de faire ceci en automne, si on le fait maintenant les arbres vont mourir. Tout le reste est fait, les mauvaises herbes enlevés et tout est contrôlé et a reu de l'eau.
2014/05/22 Luc and me constructed the little greenhouse in april 2014. We finally set it out early may, and it took till may 22nd before I have sown the first seeds - due to multiple voyages abroad. I adapted slightly Peters' design, this means: no nasturtiums or Calendula officinalis, as the garden is already overflown by them. I also took 2 small tomato plants which were waiting in the greenhouse to be planted. And I put the double size of radishes and onions. All the rest is the same.
2014/05/24 Vermits er niemand kwam opdagen heb ik dan maar alleen in de tuin gewerkt. Het is heel fijn, zeker wanneer het niet te warm is en de wind waait, dan voel je je precies aan zee.Ik begin de tuin nu beter en beter te kennen. Het was een hele goede beslissing om de aardbeien uit de lage bakken over te planten naar de hoge bakken, onder de fruitbomen. De aardbeien staan er veel gezonder bij en geven mooie rode vruchten, die niet door de vogels worden opgegeten omdat ze wat verstopt zitten onder de grotere bladeren. Ook had ik overal afgemaaid gras gelegd onder de aardbeien, waardoor deze op een mooi zacht bedje kunnen rijpen. Ik heb ook kersen geplukt. Van 1 kerseboom waren ze al rijp. Ze zijn mooi en rood!Ik weet nu hoe ik volgend jaar de tuin ga herinrichten, in context van gewicht en low labour & low watering. Ik ga minstens 4 van de fruitbomen die achteraan staan helemaal naar voor brengen, waar ze staan bovenop de grote pilaren. De lange groentebak van de PermaVille moet dan maar korter gemaakt worden. Onder de bomen ga ik nog meer aardbeien zetten. En voorts nog meer allerlei kruiden: goed voor de bijen en ook om thee's te maken. Dat heeft allemaal slechts gematigd water nodig. Enkel in de serre zal ik tomaten en paprika's blijven kweken, omdat ik dat graag eet! Dan is het intensieve werk beperkt tot 1 ddeltje van de tuin, nl. de serre. En de rest zou dan ongeveer op zichzelf voort moeten kunnen! Dat is mijn plan, uit te voeren dit najaar en volgend voorjaar, zodat alles klaar is om naar Berlijn te vertrekken!Vanavond zal ik de aardbeien, de kersen en de basilicum meenemen naar Radha, samen met een pot honing en een fles wijn. We gaan een pastatje eten.
2014/05/25 In antwoord op de email van Eva: Email is hiervoor een moeizaam instrument, je kan moeilijk beschrijven welke planten onkruid zijn en welke goed zijn voor de bijen, etc. Fysiek afspreken en visueel tonen is nog altijd het makkelijkst! Uiteraard zijn er altijd kleine dingetjes die gedaan kunnen worden door 1 persoon alleen, en dikwijls is een kwartiertje of half uurtje al heel goed om een paar klusjes op te knappen. Zo is er bvb. het (bijna) dagelijks dieven van de tomaten, het (bijna) dagelijks wegknippen van de uitgebloeide goudsbloemen, want als dat gebeurt dan komen er meer bloemen, anders gaat de kracht naar het maken van zaad. En goudsbloemen zijn lekker voor thee, maar vooral om goudsbloemolie te maken die goed is voor allerlei zalfjes voor de huid. Voorts moet er ook bijna dagelijks onkruid uitgetrokken worden, en dat moet je natuurlijk leren herkennen - maar al bij al (zeker nu de planten groter worden) is dat niet zo moeilijk. En dan is er uiteraard het water geven - met deze warmte in de serre dagelijks, buiten hangt het af van de neerslag van de voorbije dagen. Dit zijn allemaal dingetjes die door 1 persoon kunnen gedaan worden. Maar dan zijn er af en toe ook zaken waarvoor we met meer tegelijk moeten zijn, fysiek. Dat zijn alle zaken waar ik het in de voorbije emails over gehad heb. En daarbovenop is het ook af en toe nodig om eens allemaal samen te komen om te bespreken welke koers we varen met de tuin. Dit was toch ook vanaf het begin de bedoeling, en dat is er -buiten het ene gemeenschappelijke 'aarde'moment- nog niet echt van gekomen. Op deze manier kan je moeilijk van een 'community'garden spreken. Het is ook niet goed dat ieder in zijn eigen hoekje zijn eigen weg gaat, da's nooit de bedoeling geweest. Ik hoop dus dat we gauw samen kunnen afspreken, ik heb voorgesteld volgende zaterdag voormiddag. In de week is het zeker moeilijk om iedereen samen te brengen door ieders werk. En ik heb ook geen tijd om telkens er iemand apart komt, mee te helpen want ik heb natuurlijk in de week ook mijn eigen werk te doen. Maar als we op voorhand afspreken dat leg ik je graag eens wat dingetjes uit, als je me laat weten waar je specifiek in geïnteresseerd bent. Vandaag heb ik o.a. veel onkruid weggedaan uit het grind (de slechte bloemen) maar er zijn er ook die mogen blijven staan. Dat zijn degene die goed zijn voor de bijen! (zoals bvb. alle nasturtium en ook de phacelia die wild groeit en die ook uitbundig door de hommels bezocht worden. Ik heb munt en citroenmelisse geknipt om te laten drogen voor thee, en ik heb ook frambozenblaadjes geplukt om te laten drogen. Voorts heb ik de tipi voor de erwten voort opgebonden met touw, en ook een constructie gemaakt voor de tomaten die keihard groeien in de serre. Verder heb ik nog de platte (glazen) serre uit mekaar gehaald en al het onkruid weggedaan daaruit en in een aparte bak laten drogen om te composteren. De smeerwortelbladeren heb ik te week gezet in regenwater om gier te maken, goed als natuurlijke fertilizer. Ik heb nieuwe aarde en compost aangebracht in de bak, en ik heb daarna alle plantjes die in de serre mekaar stonden te versmachten, uitgeplant in die nieuwe bak. Daarna heb ik alles bedenkt met mulch van gedroogd gras. Ik heb ook de 6 aardbeienplanten die verloren gingen ionder de phacelia en de valeriaan, overgeplant naar de bakken met de fruitbomen. En ook het kleine groene serretje dat deel uitmaakt van het P2P food lab project uit uitgekuist en alle zaadjes gezaaid. Wat er nu nog moet gedaan worden is de aardappelen ophogen met aarde. Maar dan is er het hele grote probleem van water. De pomp is dus stuk, het water dat uit de slang komt is door de eigen waterdruk van de container. Maar die druk is heel zwak, dus als het niet snel regent wordt dat heel problematisch. Maar ook als het wel regent moet er een oplossing voor gevonden worden. De watercontainers zijn vol, er is dus voorlopig water genoeg, maar we krijgen het er niet uit …
2014/05/31 Alles groeit enorm goed in de tuin. De climate change zet zich door: het is dit jaar geen winter geweest! Wel een probleem voor de bewatering. De hommels zijn in overvloed aanwezig en doen zich te goed aan de Phacelia en de Calendula. Alle bijenplanten/kruiden doen het goed trouwens. Ik heb al veel Melisse, Munt, Kamille en Calendula geoogst voor thee. Het PermaVille experiment is in volle ontplooing, de 'gron'theorie van de jongens werpt zijn vruchten af. Voorts is er eeninvasie in de tuin van Nasturtiums, en ook het Reigersbekje (wilde geranium, de sanguineum) verspreidt zich met plezier tussen de lava kiezels. In de composthoop groeien weer aardappels van vorig jaar. De bijen zijn gelukkig. De eerste zaadjes inde P2P serre komen uit. Het zijn de radijzen.
2014/06/01 Samen met Gaël en Luc 18 ramen geslingerd, goed voor 20kg honing. Het was weer een arbeidsintensieve bedoening. Zondag ook alle bijenkasten gecontroleerd en nu zijn ze allemaal goed om een paar weken voort te kunnen, toch zeker tot half juli, tot na Nantes? De beehive bovenaan rechts heeft ook eindelijk een nieuwe koningin gemaakt, er is broed aanwezig in alle stadia. Voorts nog steeds problemen met de waterpomp. Het regent quasi niet, en het dak slorpt ongelooflijk veel op als men manueel water geeft. Ook al arbeidsintensief!
2014/06/03 Bezoek van Xavier Bellès, Directeur van het Instituut voor evolutionaire biologie in Barcelona. Hij is helemaal onder de indruk van de tuin en van het bee laboratory. Meer plannen voor EU projecten worden gesmeed. De kraaienfamilie heeft bezit genomen over de tuin, ze zijn heer en meester en zitten op alles wat hoo is, houden alles in het oog en dulden niet dat er andere vogels (vnl. duiven) zich te goed doen aan de bessen. De kraaien eten elke ochtend de dode bijen op die voor de beehives in het gras liggen. Ze vallen duiven en merels aan nadat deze tegen het venster gevlogen zijn, opgejaagd door de kraai.
2014/06/04 De nieuwe beehive is klaar maar nu regent het pijpestelen dus het inbrengen van de bijen is uitgesteld. Er is ook een koppel eenden verdwaald geraakt in de tuin. Samen met de kraaien wordt het direnbestand maar steeds groter in volume/per beest.
2014/06/07 Deze ochtend eindelijk nog eens met iedereen samen in de tuin gewerkt. Gil en Gael (Matthieu is weg) en Eva en David. En ik. We hebben het dak van Parking Dansaert2 zoals beloofd helemaal leeggemaakt (op de magnolia na) en hebben de klimop in 2 bakken in de groentetuin gezet. Ik hoop dat de klimop de grond helemaal gaat begroeien. We hebben ook 2 watertonnen leeggemaakt en herzet voor een betere verdeling van het gewicht op het dak. De volgende 2 watertonnen zijn bijna leeg en worden volgende week herzet. Dan moet de bekabeling helemaal opnieuw gemaakt worden. Ook de pomp werkt nog steeds maar half, en zal wschl een eeuwig probleem blijven. Algengroei tiert ook welig in de tonnen, en de filters zijn direct verstopt. Voorts groeit alles aan een enorme snelheid. De eerste tomaten zijn rijp, naast heel veel sla, radijzen, artisjokken, cardoen (bloemen), aardbeien, kersen, veldsla, spinazie en warmoes. De grote vijgenboom vooraan heeft al zijn bladeren plts verloren. Ik moet nog uitzoeken hoe dat komt, geen duidelijke aanwijzing. En alles nasturtiums, die zo welig tierden, zitten vol bladluis. Ik heb ze llemaal weggedaan, en hoop nu dat tegen de nazomer een nieuwe serie nasturtiums uitkomt, aangezien het vol zaden lag! Doordat het gisteravond zo warm en onweersachtig was, hingen alle bijen van de Warre-hive in een grote bol onder de beehive. Bijna zo'n grote bol als van een zwerm. Vanochtend, na afkoeling, waren de bijen weg. Hopelijk gewoon terug binnen in de hive. Ook nog even vermelden dat de olijfbomen in bloei staan, en dat ze vol vol vol met bijen en hommels zitten, meestal rond het middaguur, tussen 11am en 2pm. Ook veel donkergele pollen aan hun achterpootjes.
2014/06/09 Veel bomen (vooral de kersen en de aardbeien) in de tuin hebben last van een bizarre ziekte. Ze hebben allemaal gaten in de bladeren, de hoogste (= de jongste en sappigste) bladeren het meeste. Hier is zeker een ongedierte aan het werk. Ik zie geen bladluis of andere luizen of rupsen op de bladeren. Enig online opzoekwerk geeft me als resultaat 'de lapsnuitkever'. Het is absoluut niet duidelijk wat er tegen kan gedaan worden. Meer info hier: lapsnuitkevers of taxuskevers en hier een producent van biologische bestrijdingsmiddelen in Belgie: biobest.be. Bij biobest raden ze aan om in het voorjaar en najaar te werken met het Kraussei-system: Kraussei-System staat garant voor een snelle, biologische bestrijding van de taxuskeverlarven in container- en volle grondteelten. Het product is gebaseerd op een geselecteerde stam van de insectenparasitaire nematode Steinernema kraussei, die tolerant is met betrekking tot lage temperaturen en die taxuskeverlarven bestrijdt daar waar die actief zijn.kraussei-system. biogroei.be, Kraussei-system
2014/06/10 Na een reeks van ongelooflijk goed weer-dagen, is het vandaag verschrikkelijk aan het regenen. Toch is vandaag de dag dat de nieuwe soudbeehive met een kolonie bevolkt zal worden. In de gietende regen rijd ik naar Norbert om een koningin met hofhouding te gaan ophalen. Thuis doe ik er nog jonge bijen bij van de Hive n°1. En dan allemaal in de nieuwe Warre. De meeste bijen blijven er direct inzitten. Sommigen klusteren samen aan het dak en proberen nog achteraf binnen te geraken. In vang ze op in een doosje en zet ze aan het vlieggat. Al gauw zijn ze allemaal binnen. Ze beginnen volop uit te bouwen en ik stel de microfoons af op hun acties. De rest van de onwikkeling van de sound beehive is te volgen op de eigen docu-pagina op de wiki.
2014/06/28 Met Wein de tuin behandeld tegen de taxuskever of lapsnuit kever: http://nl.wikipedia.org/wiki/Gegroefde_lapsnuitkever. De aaltjes of nematoden worden per post verzonden in een pakje en zien eruit als crumble. Ze moeten met water vermengd worden en dan gieter per gieter aangegoten worden in gans de tuin. De grond moet vervolgens minstens 4 weken goed vochtig blijven, geen sinecure met dit warme zomerweer. Uiteraard is het ultra moeilijk om regelmatige waterbeurten te organiseren binnen de community. Ik zal Wein weer moeten aanspreken. De watercontainers zijn ook weeral leeg, zelfs al regent het af en toe. Stadswater is de boodschap.
2014/07/02 Bij een inspectie in de tuin vallen me volgende zaken op: Vijgenbomen en aardbeienplanten zijn uitzonderlijk goed companions. De aardbeien staan veel dikker onder de vijgenbomen dan op andere plaatsen. Ook de moerbei en de aardbei zijn goed companions. De boontjes (mange touts) groeien heel goed op de wigwam structuur die ik maakte met bamboestokken. de radijzen in de P2P serre groeien als kolen en je moet ze snel uittrekken voor ze te groot (en smakeloos) worden. De courgette 'Ronde de nice' is eindelijk vertrokken en begint goed te produceren, nadat ik de fèves (die maar niet wilden groeien) verwijderd had uit dezelfde bak. De 'Czar' pruimenboom produceerd uitermate goed. Zeker 300 pruimpjes, lekker zoet en ook heerlijk zowel gestoofd als direct rauw van de boom. De tomaten in de serre hebben veel vruchten, maar het duurt toch even lang (ondanks de warme lente) eer ze rijp worden als andere jaren. De tomatenplanten buiten beginnen nu goed te groeien (begin juli) en de eerste vruchtjes vormen zich. De kaardenbol van vorig jaar heeft zijn zaden over de ganse daktuin verspreid. Overal groeien kaardenbollen in het wild! Ik snap niet hoe ze zich kunnen ontwikkelen in 3cm lavakiezels zonder kompost. en toch gebeurd het. De klimop die in de groene zakken stond op het Dansaertparking-dak hebben we overgeplant naar enkele appelbakken zonder bodem. Hij pakt goed. Mijn bedoeling is om stilletjes het dak te laten overgroeien. Een andere plant die alom tegenwoordig is op het dak is de nasturtium. Die produceren overvloedig zaden en ze groeien in cycli. Eens ze gebloeid hebben komt er meestal bladluis op en dan verwelken ze,maar de nieuwe generatie staat alvast klaar voor opvolging. Het is trouwens opvallend dat de bladluis telkens komt opzetten in tijden van droogte. Het heeft volgens mij veel te maken met planten die gestresseerd zijn door niet regelmatig water te krijgen. De pompoenen schieten ook plots uit de startblokken. Het duurt altijd heel even (een week of 2, 3) wanneer je pompoenplantjes buiten plant, maar eens ze vertrokken zijn gaat het aan een ongelooflijke snelheid. De boventuin wordt stilaan overwoekerd daar grote pompoenbladeren. De palmkool die rechtstreeks buiten gezaaid was doet het ook heel goed. Ik hoop dat die gaat overwinteren, dan hebben we alvast eten in herfst en winter. Ze meot wel continu tegen de vogels beschermd worden. ook de warmoes die de permaboys in de serre zaaiden is super groot - veel groeter dan degene die we buiten hadden. Maar toch wel plaatsverspilling in de serre voor een groente die perfect buiten kan overleven. De broccoli heeft ook bloemhoofdjes, maar ze staan niet in verhouding tot de oppervlakte aan bladeren die de planten maken. Dit komt volgens mij door veel te veel paardenmest in de grond van de permaboys. Dat zal volgend jaar een compensatie moeten worden! Best werken met 'arme' groenten zoals wortels en bieten, en geen kruisbloemigen volgend jaar in dezelfde grond. De kardoens en de artisjokken staan in volle bloei. het zou natuurlijk mogelijk zijn om de bloemhoofden te oogsten en op te eten, maar de bloemen zijn zo mooi en zo goed voor bijen en andere insecten dat ik ze maar laat staan. Ook de Verbena bonariensis heeft zich verspreid en de paarse lange stengels geven een extra kleur toets aan de tuin, idem de Calendula natuurlijk! De duindoorn heeft dit jaar (voor het eerst na 2 jaar niets) een overvloedige bessenoogst. De patatten van Burning Ice doen het goed en ik ben benieuwd welke oogst ze zullen geven, na al 2 jaar gewerkt te hebben met de Sarpo mira een welkome afwisseling.
2014/07/16 Sinds vandaag is eindelijk de WASP gerepareert. Het was een conflict in de environment en de data-instellingen, iets voor Bob. Maar nu werkt de soil-temperature sensor niet meer. Ik heb ook een constructie gemaakt voor de sensorbox van de P2P serre, alles begint daar ook goed te groeien. De Phacelia heb ik weggeghaald, die was uitgebloeid en heeft ongelooflijk veel succes gehad bij bijen, hommels en andere insecten. Nu is er plaats voor de tomaten, komkommers, wortelen en rode bieten. De tuin is een echte jungle. Het was de laatste 2 weken warm maar er vielook heel wat regen. Dat is toch wat een tuin/groenten het meeste nodig hebben: regelmatig een douche krijgen. De courgette planten (geel, groen, ronde de Nice) barsten uit hun voegen en hun vruchten ook. De pompoenen beginnen zo stilaan alle vrije ruimte in te nemen en groeien bovenop andere planten. Gans de bijenborder is ingenomen (gelukkig zijn dat grotendeels allemaal bloemen die bloeien in de lente) en ook mijn 'boomgaardje' krijgt een 2de bladerdek van pompoenen. De honingbomen staan in kleine witte bloemenschermpjes, en die hebben ongelooflijk veel succes bij alles wat insect is. De bijen halen ook hun hart op aan de wilde tijm, letterlijk met vele tientallen zitten ze erop te vliegen, hoe meer zon er is, hoe meer vliegactiviteit. In de serre geven de 6 tomatenplanten in overvloed kleine volle tomaten, elke dag weer zijn er zoveel rijp dat ik niet kan volgen. De tijd van inmaken is weer aangebroken. Ook de paprika's beginnen op te brengen (in de serre). De 2 percelen van de Permavillers staan vol en jungle-achtig: er wordt totaal geen management op gedaan. Ze laten alles zijn gang gaan, dus ook hopen onkruid, die ik dan uittrek als ik er wat tijd voor heb - zoals de nachtschade bvb.Wat wel leuk is aan de bak van Gil, is de streep mais die hij geplant heeft: ik kijk precies aan tegen een maisveld, zoals op de boerenbuiten … De cyclus van de lapsnuitkever zou nu bijna moeten uit zijn, de 4 weken waren dit weekend rond en ik heb zorgvuldig alles vochtig gehouden. Nu moet er nog een nabehandeling volgen in augustus …
2014/07/29 Eindelijk regen! Het water stroomt met bakken naar beneden, de bidons zullen terug gevuld zijn. Ik heb voordien nog net de eerste aardappelen uitgedaan, een soort die ik meenam in het Burning Ice festival 'Aegeblomme'. Kleine ronde lichtgele aardappeltjes, goed vast, heel lekker als 'nieuw patatje'. http://potatoperspective.org/. Ik heb direct na het rooien van de aardappels rogge gezaaid, ik hoop dat de muizen dit jaar de zaden niet zullen opeten, en ik hoop ook dat de rogge nu beter gaat groeien, want verleden jaar had ik ze te laat gezaaid. indigo-works: how to make paint from the indigo plant?
2014/08/02 Het einde van de zomer is duidelijk in zicht. Het is dit jaar zeker 2 weken sneller gegaan dan vorige jaren. Het is nog steeds heel warm. Af en toe zijn er donderwolken, maar echter onweders blijven uit. Het water zal straks weer op zijn. De kapotte WASPmote is hersteld - het zonnepaneel kan niet meer aan dan door te zenden om de 30 minuten. De wespen komen eraan en de bijen zijn op zoek naar eten. Ze zijn blij met alles wat ze kunnen vinden: elke wilde bloem wordt bevlogen. Ik heb op de plaatsen waar ik de aardappels en sla heb uitgedaan, terug Phacelia gezaaid. In de serre groeien de meloen keihard, de tomaten doen het goed en de paprika's ook. De tomaten buiten beginnen eindelijk rijpe vruchten te hebben, dat heeft wat geduurd. Er zijn ook pompoenen in overvloed op komst. Groene, oranje, gele … De familie Merel is weer alom tegenwoordig. Ze zitten in de serre (ik heb nu een gordijn met kleurige plastic strips gehangen, misschien schrikt dit hen een beetje af) en eten de rijpe druiven. Ook hangen ze rond bij de bijenkasten, zowel voor rijpe druiven als voor dode bijen. Regelmatig zit er eens een verdwaalde vogel binnen, vandaag nog een bruine roodstaart. Ook de spinnen zijn er ineens weer in grote getalen, wat duidt op het einde van de zomer. Ik moet dringen de honing afnemen en de bijen tegen Varroa beginnen te behandelen … Met Vincent gisteren gewerkt aan een setup voor sound streaming. Een shotgun microfoon vóór de beehive geeft wel een heel bijzonder effect!
2014/08/05 Ik was vandaag buiten bezig met de bijen. Nog maar 2 hives voor de winter klaargemaakt (de 2 naast de serre), het neemt allemaal veel tijd. Honingraten afgenomen, gecheckt hoe sterk de kolonies zijn en hoeveel ze zelf nodig hebben, Thymovar Varroa behandeling begonnen. Hive 1 naast de serre is super sterk en heeft heel veel ramen (nog gesloten) broed. Die zal ik op anderhalve bak de winter laten ingaan. Ik heb hen een volle honingzolder gelaten, maar heb wel de koninginneroosters weggepakt, zodat ze hun broednest kunnen uitbreiden over de 2 bakken. De winter is nog lang niet in zicht! Ik heb 3 plaatjes Thymovar gelegd op de onderste broedbak, vermits er in de bovenste bak nog niets van broed zit. De 2de kolonie naast de serre is iets minder sterk, maar is na een hele flauwe start begin van het seizoen 2014, dan toch wel op krachten gekomen. De kolonie is echter te klein om te laten overwinteren op 2 bakken. Ik heb dus de honingzolder afgenomen en de half gevulde ramen in de kolonie ernaast gehangen. Deze kolonie zal ik vanaf morgen beginnen bijvoederen met suikerwater. Ik wil vanavond toch ook nog de 2 Kempische hives doen beneden in de tuin. Ik doe liever alles kasten tegelijkertijd, en zo kan ik morgen misschien al alles klaarzetten om de raten te slingeren. Ik mag niet te lang wachten daarmee, de wasmot had alweer bijna toegeslagen. Ik ben haar net te snel afgeweest! De bijen zijn heel onrustig op dit moment. Ze hebben geen eten meer, er zijn geen bloeiende bloemen meer. Ze azen op alles wat maar enigszins eten zou kunnen zijn. Roverij hangt in de lucht. De wespen en de wasmot ook.
2014/08/06 Warré 1 en 2 ook klaargemaakt voor de winter. Warré-soundbeehive was makkelijk: hier was enkel een Varroa behandeling (2 plaatjes) nodig. Maar Warré 2 was een ramp! Er zijn zeker 150 jonge bijen gesneuveld! Nooit, nooit, nooit werk ik nog met enkel toplatten. Dat systeem is gewoonweg niet bestand tegen het gewicht van de honing. Alle toplatten brenken af ergens op 1/3 van de raat, vanaf de bovenkant toplat. Hierdoor blijft 2/3 opengebroken en met stromende honing in de bak zitten. Alle bijen komen er direct op af! Meer nog: vermits er ook nog broed aanwezig was (wat je ook al niet kan zien voordat je een raat er kan uitnemen) zaten de raten nog vol jonge bijen die de larven aan het verzorgen waren. Die beestjes zijn hun leven nog niet buitengeweest en weten uiteraard niet waarnaartoe als hun bak plots wordt opengedaan. Ik heb moeten wenen om zoveel vernieling, door mezelf (maar niet bewust) aangebracht. Voor het iBeeH project moeten we zeker andere oplossingen vinden! Eerst en vooral werken met raampjes -en een goede was aanzet- in de Warré's, maar misschien moeten we gewoonweg met een ander model werken? Enfin, het ligt uiteraard niet aan de maat van de Warré, maar eerder aan het gebruik van toplatten ipv. raampjes. Verschrikkelijk, die honing zal me niet smaken. Ik weet niet wat ik ermee moet doen, ik voel me té schuldig. En nu nóg 2 kasten te doen, waarvan nog 1 problematische …
2014/08/07 Varroa behandelingen 2014. Hive 1 (naast de serre)⇒ 1 broedbak, geen hoogsel. 2 Varroaplaatjes op 6/8. Weinig honing in broedbak, ± hoeveelheid broed aanwezig. Gestart op 7/8 met bijvoederen van 50% suiker/water. Op 7/8 1kg, op 9/8 1kg, op 16/8 1kg, op 17/8 1kg. Hive 2 (naast de serre) ⇒ Zeer sterke kolonie, heel veel broed. 1 broedbak + 1 hoogsel, zonder koninginnerooster. 3 Varroaplaatjes Thymovar. Voldoende honing in hoogsel voor de winter. Check nog eens binnen 4 weken. Hive 1 (forest garden) ⇒ sterke kolonie. Verkeerd gebouwde ramen wegens geen foundation, ingreep noodzakelijk (smeerboel). 1 broedbak met veel broed, 1 hoogsel, geen rooster. Voldoende honing in hoogsel voor wintervoeding. 3 Varroaplaatjes. Hive 2 (forest garden)⇒ middelmatige kolonie maar zeker voldoende broed. 1 broedbak + 1 hoogsel, zonder rooster, Voldoende honing voor winter. 3 Varroaplaatjes. Warré 1 (fablab)⇒ operatie topbar (afbreken). Nog veel broed in de honingramen. Misschien is koningin dood in de operatie. Niet kunnen checken hoeveel honing er aanwezig is. 2 Varroaplaatjes op 5/8. Moet dringend Warre-raampjes bijbestellen. Warré 2 (soundbeehive)⇒ 2 Varroaplaatjes op 5/8. Moeten nog bijgevoederd worden.
2014/08/18 Warré1 en Warré2 elk 2 kg suiker, mengeling aan 50%. Hive1 (naast serre) heeft ook al 2kg gekregen.
2014/08/24 Warré 1 en 2 elk 1 kg suiker op 22/8 (avond) ⇒ directe reactie stijging temperatuur! Hive 1 (naast serre) en Hive 2 (Forest Garden: elk 1kg suiker op 24/8 (middag).
2014/08/26 Warré 1 en 2 ⇒ elk 2 liter (of 1 kg suiker); Hive 1 (naast serre): 2 liter (of 1 kg suiker). Het blijft maar regenen en gieten aan 1 stuk door. De bijen kunnen bijna niet naar buiten. De familie Merel is weer heel actief en eet alle bessen en druiven op. Er zijn enorm veel blauwe druiven op de 4 druivelaars aan de beehives in de forest garden.
29/08/2014 Nog 1 kg suiker (2 potten van 1 liter) voor Hive1 naast de serre. Vandaag werk ik voort met Bob aan de soundbeehive, en hoop ik de streaming video camera en ook de nieuwe infrarood camera te kunnen installeren.Meer info hierover op de pagina van de video toolbox soundbeehive - http://urbanbeeresearch.okno.be/doku.php?id=video_toolbox_notes.
31/08/2014 Sound beehive aangepast met nieuwe technologie en teruggebracht tot 2 broodboxes, zodat de temperatuur in de winter beter bewaard kan worden door de bijen. Ook Warre2 (Sound Beehive) 2 l (1kg) suikeerwater gegeven, en ook aan Warré1 (2 liter, 1kg).
07/09/2014 Tweede behandeling met Thymovar uitgevoerd in alle beehives. Overal is nog broed en alle kolonies zijn nog heel actief. Hive 1 in de Forest Garden heeft al een deel van zijn voorraad opgebruikt, en die moeten dus nog wat bijgevoerd worden (gestart met 1 kilo op donderdag 11/9). Ook Hive1 (aan de serre) krijgt er nog 1 kg bij.
13/09/2014 Hive 1 (Forest garden) en Hive1 (serre) krijgen vandaag elk nog 1kg voedsel.
07/10/2014 Terug uit NY en Boston. Het weer is OK. De Phacelia bloeit en de bijen vliegen volop op Klimop, Phacelia, enook op de Viburnum tinus die terug bloeit. Ze brengen volop gele pollen binnen, waarschijnlijk klimop. De rest van de tuin loopt op zijn einde, de zomergroenten (tomaten) zijn aan hun laatste vruchten. De butternut pompoenen groeien nog volop, de rest is gedaan. De wintergroenten moeten geplant worden. Kolen en sla beginnen het weer beter te doen nu het weer wat kopuder wordt.
19/10/2014 Vandag alle Thymovar plaatjes weggehaald uit de 6 beehives. Het is super goed weer, 25° en alle hives zijn in goede doen en heel actief. Dit was de laatste keer dat ik de hives heb opengedaan - nu is het tot na de winter vooraleer er terug eens gekeken wordt.
11/11/2014 Een maand non-stop gewerkt aan de Invisible Garden in de Green Light District tentoonstelling in Kortrijk. Het is allemaal goed geworden. Ondertussen is de herfst ingezet, maar bij momenten is het nog steeds warm. Vandaag bvb. 19° 's middags. Alle bijen vlogen volop uit, behalve de kolonie in de groene hive aan de serre (de kolonie die al altijd de zwakste was) bleef het stilletjes. Even de hive opengedaan om te checken of ze er nog inzaten. En ja, alles in orde. Maar ik heb niet het gewoel dat ze nog met heel veel zijn. Ik vraag me af of ze de winter gaan doorkomen. De Edible Forest Garden ziet er goed uit en onderhoudt zichzelf. Maar de groententuin is wild! Ik moet -zoals ik me voorgenomen heb- er eind winter/begin lente absoluut een nieuw concept in brengen. Veel minder groenten, veel meer kruiden, en de bomen verplanten. Met de overschot aan planten van de tentoonstelling kan ik makkelijk dat nieuwe concept uitwerken. Dus nog genoeg werk aan de winkel! Vandaag ook de laatste tomaten geplukt in de P2P serre (groot, rood en rond) en in de grote serre. De paprika's bloeien en groeien nog overvloedig, en ook de pompoenen. De vijgen worden nog rijp, elke week zijn er weer nieuwe die rijp zijn en nu hangen er nog een twintigtal aan de boom. Deze vijgenboom zwa laat begonnen (pas in juli) maar heeft overvloedig opgebracht. Ik heb ook al 1 mispel geplukt om te zien of die al te eten is. Normaal moet daar de vorst overgaan, maar dit kan nog wel even duren …
08/12/2014 Het dak opgekuist en vrij gemaakt van de gevallen bladeren. Alle zwarte doeken goed vastgemaakt op de watertanks, alles was losgekomen door de wind. IK laat het water in de tanks, met de doppen open. Moet wel nog de pomp afkoppelen. De helft van de serre opgekuist: de kiwi en druivelaars gesnoeid, en de woekerende butternut pompoenplant fijn gesneden tot compost. Nu nog de andere helft van de serre, de tomatenplanten. Er hangen nog groene tomaten aan, maar ze worden niet meer rijp. Voorts zijn er nog: topinambours, prei, rode bieten, palmkool, sla, wortels, rode kool (opgegeten door de duiven). De calendula's en de phacelia's bloeien nog steeds. Het heeft tot nog toe nog niet echt gevroren.
27/12/2014 J'ai nettoyé la serre et le jardin pendant les semaines passés. Replanter les arbres, ce serait seulement vers fin février, pour plein de raisons. 19 janvier RdV avec la Ferme des Pilifs. Ce serait bien de démonter la pompe et de vider l'au, et la mettre dans la cabane mais ne pas connecté. J'ai démonté le filtre qui est fixé dehors, vidé l'eau et je l'ai mis à l'intérieur. J'ai travaillé tout un pres-midi pour fixer convenablement les toiles autour des bacs, tant qu'ils ne s'envolent plus avec le vent. Les bouchons (en haut des bacs) sont ouverts, contre le gel, pour l'expansion.

GARDEN TIMELINE IN PICTURES

urban-artfarm-2014.txt · Last modified: 2020/03/20 17:36 by ami