User Tools

Site Tools


mulhouse

This is an old revision of the document!


planning residency 1

  • 22/7 14h conference call Strasbourg / Mulhouse
  • Arrivée le 02 juillet
  • Dimanche 03 juillet : sortie dans les Vosges (lieu et itinéraire à définir : je vais prendre contact avec Clément Urion pour des conseils de sites à voir/plantes endémiques des Chaumes). Cette journée se ferait avec Sandrine, Pierre, et nous avons pensé également à inviter les ambassadeurs N.A. que nous avons rencontré lors de notre venue à l’entreprise Solinest.
  • Lundi 04 juillet :

- Rdv à La Kunsthalle à 8h30 avec Marine Ambrosini (médiatrice à La KH, qui assurera notamment des accueils de groupes et ateliers sur ton exposition à venir, et qui est très intéressée par le fait de suivre tes projets dès cette étape). Nous nous rendrons à l’Ill Wald à Sélestat (L'Ill*Wald - Ville de Sélestat (selestat.fr) , une réserve naturelle magnifique. Nous y avons l’autorisation de prélever des échantillons de terre ainsi que de ramasser des branches (avec lichen) . Les autorités en charge de la surveillance des bonnes pratiques sur site sont prévenues de notre venue. Tu trouveras en PJ des plaquettes concernant l’endroit et les « bons gestes » de rigueur.
- Sur le chemin du retour, nous ferons un crochet par une zone aux abords du Rhin (je suis en quête d’une zone encore sauvage du Rhin)
- A 14h, nous avons rdv avec Marie-Paule Bilger à Motoco pour un temps d’échange ainsi que de récolte de plantes tinctoriales sur le site de DMC à proximité de Motoco
- A 16h environ, retour à l’appartement pour déposer la « récolte du jour » et prendre les affaires pour Strasbourg
- 17h15 : train pour Strasbourg

  • Mardi 05: laboratoire avec Sergio Ortiz
  • Mercredi 06: laboratoire avec Sergio
  • Jeudi 07 : laboratoire avec Pierre.
  • Jeudi 07 au soir : retour à Mulhouse
  • Vendredi 08 : au matin, réunion de bilan avec Sandrine et moi.
  • Vendredi 08 : Départ dans la journée pour Venise


planning residency 2

  • November 2022
  • University Strasbourg: microscope material (SEM + Light)
  • Researching local weaving material
  • verfstoffen bibliotheek aanmaken


expo Mulhouse 2023

Concept: We are All Lichens

We are all Lichens’ is de werktitel van de solo tentoonstelling van Anne Marie Maes in Kunsthalle Mulhouse (02.2023 – 04.2023). Na presentaties in het Palais de Tokyo en het Centre Wallonie Bruxelles in Parijs (beide juni 2022) is dit de eerste solo expo van Anne Marie Maes in Frankrijk.

In deze expo focust Anne Marie Maes op de symbiotische relatie tussen levende materie - inclusief planten, bacteriën en schimmels. Ze onderzoekt de omgeving aan de hand van kleuren geëxtraheerd uit lichens, planten en bacteriën, en uit de connecties die deze organismen hebben op mekaar. De tinten en de saturatie van de pigmenten gehaald uit planten en bacteria worden beïnvloedt de alchemie van de grond waarin ze leven: de pH van de aarde, de hardheid van het regenwater, de uren regen en zonneschijn. Maar lichen, planten en bacteriën zijn ook verhalenvertellers die ons verbinden met onze omgeving door hun kleuren, hun geuren, de herinneringen die ze oproepen. Achtergrondinformatie voor deze expo is de paper 'We are all Lichens'. De term 'symbiose' wordt door de wetenschapper S.F.Gilbert gebruikt in de betekenis van 'wederzijds voordelige co-existentie': 'We Have Never Been Individuals'.

Op uitnodiging van de Universiteit van Strasbourg gaat de kunstenaar een samenwerking aan met het Labo Microbiologie (Ing. Pierre Fletcher). De symbiotische relaties van het bodemleven (bacteria, mycorrhizae) staan garant voor een gezonde grond waarin wilde planten floreren. Het is de bedoeling om een primair kleurenpalet van de regio te creëren aan de hand van pigmenten die geëxtraheerd worden uit bepaalde lichen, bodembacteria en uit wilde planten. Naast de pigmenten an sich zal dit palet verwerkt worden in een reeks kunstwerken gerealiseerd met traditionele technieken (bvb. weefwerken) maar evengoed met innovatieve materialen zoals 'bioplastics' en 'microbial skins'.
Dit project sluit aan bij een van Maes’ langlopende projecten, nl. Het Lab voor Vorm en Materie (Lab for form and Matter) waarin de kunstenaar sinds lang experimenteert met organische materialen die o.a. medegecreëerd zijn door bacteria, algen en insecten.

Het onderzoek wordt gevoed door het werk van wetenschappers als Lynn Margulis (Symbiotic Earth) en Donna Haraway (Tentacular Thinking). Donna Haraway gebruikt de term tentaculair denken als een kritiek op een visueel gedomineerde, antropomorfe vorm van denken. Zij stelt dat de wereld daarentegen moet worden waargenomen door aan te raken, te voelen en dingen uit te proberen. De notie van tentaculair denken stelt ons in staat om verder te denken en te handelen dan binaire indelingen, en opent ons bewustzijn voor de veelheid aan dingen die we nog niet volledig kunnen herkennen en begrijpen. Zijn wij mensen ooit één (individu) geweest, of zijn we in wezen veelvormig? Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de bacteriën, virussen en schimmels in ons lichaam niet alleen onze stofwisseling, lichaamsfuncties en evolutie ondersteunen, maar ook rechtstreeks van invloed zijn op onze gedachten en gevoelens, en uiteindelijk de manier waarop we handelen beïnvloeden (o.a. darmflora speelt hierin een belangrijke rol).

Symbiose. Verweven Leven. Als we weten hoeveel miljoenen bacteria in en op ons leven, bacteria waarvan het bestaan noodzakelijk is voor ons goed dagelijks functioneren, is het dan nog mogelijk om te spreken over het 'afgebakende ik'? We zijn nooit individuen geweest. 'We are all Lichens'. Recente opwinding over het lichen microbioom en andere partners (micro algae, cyanobacteria) herinneren ons eraan dat deze zin een krachtig punt maakt over hoe we allemaal afhankelijk zijn van andere organismen om te worden wie we zijn.

Deze denkwijze past volledig in het artistiek onderzoek van Anne Marie Maes. Met o.a. haar ‘Sensorial Skins’ (membranen gecreëerd door een symbiotische samenwerking van bacteria en gistcellen, gekleurd met organische verfstoffen en afgewerkt met een laag bijenwas) en haar jarenlange artistieke monitoring van bijenkolonies (om deze van binnenuit te leren begrijpen), volgt de kunstenaar reeds sinds lange tijd een niet antropocentrische manier om de wereld te onderzoeken. Via het concept van symbiose exploreert ze de onderwaterwereld (Theatrum Algaerium, Laminaria), de insectenwereld (Bee Agency, The Transparent Beehive) en de plantenwereld (Connected OpenGreens).

Centraal in de opstelling van ‘We are all Lichens’ staat de performatieve installatie ‘the Pink Lab’. Dit nieuwe werk, een operationeel en op reële grootte gerealiseerd artist-laboratorium/atelier is uitgevoerd in Grès des Vosges, de plaatselijke roze natuursteen. Tijdens de tentoonstelling is dit Lab het kloppend hart voor de wisselwerking met wetenschappers, collega-kunstenaars en met het publiek. In deze installatie vinden op regelmatige tijdstippen performances en gesprekken plaats. Het organisch materiaal dat verzameld werd in de regio en de pigmenten die eraan werden onttrokken, wordt hier gebruikt om garens, stoffen, microbial skins en bioplastics te kleuren die achtereenvolgens worden gebruikt in sculpturen en textielwerken, waarmee over verloop van de tentoonstelling een 3-dimensionaal kleurenpalet van de regio gevisualiseerd wordt.
Keywords zijn: verbinding met het lokale, biodiversiteit, cyclisch (seizoenen), circulair (organische afvalverwerking).

Samenwerking met Universiteit van Strasbourg, microbiologie
Samenwerking met NA! (Nature Addicts Mulhouse / DMC / grès des Vosges?)


bio Anne Marie Maes

AnneMarie Maes (BE) beweegt zich op het snijvlak tussen kunst en wetenschap, met grote interesse voor DIY-technologieën en biotechnologie. Ze werkt met een scala aan biologische, digitale en traditionele media, waaronder levende organismen. Haar artistiek onderzoek materialiseert zich in techno-organische objecten die geïnspireerd zijn op feitelijke/fictionele verhalen; in artefacten die een combinatie zijn van digitale fabricage en vakmanschap; in multispecies samenwerkingen, in polymorfe vormen gecreëerd door eco-data, in modellen en materialen gecreëerd door micro-organismen. Haar langlopende projecten Connected Open Greens, Bee Agency en Laboratory for Form and Matter, waarin ze experimenteert met bacteriën en levend textiel, vormen een kader voor een breed scala aan installaties, sculpturen, videos & fotowerken, objecten en boeken.


werken tentoonstelling

SYMBIOSE is een tentoonstelling die de nadruk legt op het proces. Regelmatig worden nieuwe werken gepresenteerd, die voortkomen uit acties, happenings, performances gedurende de tentoonstelling.
Er is echter ook reeds een selectie van werken aanwezig aan de start. Ook deze werken zijn het resultaat van procesmatig werken, tentoonstellen, voort werken, updates tentoonstellen …

Lijst werken : nieuw en bestaand
Enkele imposante werken (tekeningen, plannen om prijs te berekenen + voor dossier)

  • Variation Games + performance a Bee is a Bee (video, duo-opstelling + costumes)
  • Three Monochrome Skins (textile works)
  • Lichen on a rock (performative installation, monumental sculpture with living organisms (fungi and algae))
  • Winogradski Columns (Living installation with soil bacteria. Model microbial ecosystems prepared by adding pond sediment to a clear cylinder with additional supplements and incubated with light. Environmental gradients develop within the column creating diverse niches that allow enrichment of specific bacteria.)
  • Sensorial Skins (installation)
  • SEM Prints on textile (soil bacteria, plantencomposieten, herbaria, stoffen en delen op stroken prints, monumentaal)

Lab-section: Natuur naar binnen brengen. Groots. Rots met Lichen en mossen. Collaborative works

  • central piece: a real-size laboratorium working block in grès des Vosges (pink stone), with water basins and cooking facility + large working table (Approvisionnement en eau + évacuation, électricité)
  • a series of plinths in different heights (with aquariums) for growing bacterial skins and bioplastics
  • dye workshop (displays in the lab-block)
  • weaving workshop
  • presenting the results
  • aangepaste costumes: the body as a platform, a stage, a gallery. Multisensory performance. Costumes voor de performances gemaakt uit stoffen met eigen prints. Printcubator. Zelf geverfd met planten.
  • gans het proces documenteren in een artist book
  • extra activiteiten: mediation met hogescholen en academies
  • Performance: Weefwerken met publiek: grote weeframen in de tentoonstelling waarop werk stilaan vorm krijgt (⇒ welk textiel basismateriaal gebruiken om te verven? DMC. Fijne garens, maar ook groffere garens. Wat valt er lokaal te krijgen? Wat gemaakt wordt, wordt dan tentoongesteld en een nieuw werk wordt opgezet.)
  • Performance: Patchworks Sensorial Skins: tijdens de duur van de expo groeien de werken aan: Sensorial Skins geverfd met lokale verfplanten . Stilaan worden grote Skins opgebouwd door nat aaneenzetten of door stikken
  • bioplastics in 3D vormen, sculpturen met found materials
  • met de microbiologen werken op visualisaties van de inhoud van de grondsamples, met de SEM (dood bacterieel materiaal) en met de lichtmicroskoop (van het levend bacterieel materiaal). Selectie maken van interessante onderdelen (bacteria, soil micro-organisms, tardigrades, lychen, cyanobacteria, plantenonderdelen, grondsamples). Stills en video.


Nieuw Werk: le labo en grès des Vosges

Réalisé en grès des Vosges rose. Le grès des Vosges est une pierre naturelle qui offre des teintes diverses grâce à l'oxyde de fer. Largement utilisé pour ses performances de résistance et ses qualités esthétiques, le grès vosgien saura personnaliser de manière harmonieuse les espaces intérieurs et extérieurs de votre habitation. Société Arbogast Violette: 06 85 20 61 85 - https://www.qbat.fr/fr/pierre-naturelle/199-plaquette-de-parement-en-gres.htmlplaquettes

the Pink Lab: verschillende modules die op mekaar aansluiten, afgewerkt in Grès des Vosges. Werktafel (90cm hoog), wasbakken (cfr. fotoos) en kookvuur (electrisch), schappen om flessen, petri's en kleuren samples op te zetten, opslag voor ander werkmateriaal. Geheel ± 3,5m op 2m / variatie in hoogte.

ref. Relational Aesthetics - Nicolas Bourriaud

artist boek

Boek over het ganse proces. Residenties. Expo in progress.


aanvraag internationale presentatie

solo expo Mulhouse van 15/2/2023 tot 30/4/2023
Aanvragen deadline 31/7 (voor projecten die doorgaan ts. 1/11/2022 en 31/1/2023

Aanvragen: SO-On of Mulhouse?
AM Maes privé: heeft al beurs aangevraagd TextielLab

Vooral duidelijk financiële kant verantwoorden
Belangrijk is remuneratie kunstenaar, duidelijk naar voor komen in budget
Assistente Nora Hendriks, betaling moet administratief correct zijn / studentenjob?
Kosten moeten correct zijn
Bijdarage Mulhouse duidelijk gespecifiëerd
Bijdrage universiteit idem
Hoe is de publieksbeleving? Aantal? Betrokkenheid?
Vergoeding van alle medewerkers
Creatie van nieuw werk

Textile as part of Contemporary Visual Arts.
Open approach. Speculative & curious. Bring different threads together.
Textile & textile techniques as a medium and a mediator.
Textile objects are always embedded in a complex fabric of cultural social historical economical technological & geopolitical developments.

Ik beschouw textielwerken als onderdeel van de Hedendaagse Beeldende Kunst. Ik wil mijn research dan ook uitvoeren met een open aanpak. Speculatief en nieuwsgierig. Ik zal in mijn onderzoek verschillende denkpistes samenbrengen, waarbinnen textiel & textieltechnieken kunnen gezien worden als medium en bemiddelaar.
Textielobjecten zijn in verleden en heden altijd ingebed (geweest) in een complex weefsel van culturele, sociale, economische en technologische ontwikkelingen.
Een stuk textiel dat kan gezien worden als een map, een omvangrijke wereld van kennis die we nooit helemaal kunnen bevatten maar waarin we enkele persoonlijke lijnen volgen om verder uit te diepen.

mulhouse.1657097151.txt.gz · Last modified: 2022/07/06 08:45 by ami