User Tools

Site Tools


bee_monitoring_visualization-tests

This is an old revision of the document!


bee monitoring, visualizations, tests

mogelijk visuele presentaties van de sensordata grafieken gelinkt aan de movies
clean-up timelapse movies (missing data: 19/7⇒8/9 and 19/11⇒23/12)
abstracte representaties van de bijen, of beter gezegd gestileerd
een tijdsverloop of een gevoel van 'tijd' (langzaam of snel)

een voorbeeldje van de trails.
Eerst heb ik een filter gemaakt die het verschil tussen 2 frames berekend (hoe witter, hoe meer verschil, hoe zwarter, hoe minder).
Dan heb ik het contrast wat opgetrokken en het ik de film 64x boven elkaar gezet, maar elke laag 1 frame opgeschoven. Van al deze lagen bereken ik dan de gemiddelde luminantiewaarde. Dit geeft als resultaat dat in elk beeld 64 beelden te zien zijn (een bredere tijdseenheid).
De wandelpaden van de bijen worden hierdoor zichtbaar gemaakt.

is het 1 bij die je volgt op de trail? of meer?
indien er veel bijen tegelijk in de picture komen, hoe duidelijk zal de trail dan nog zijn?
moet je specifiek een opname kiezen waar 1 bij duidelijk geïsoleerd is?
kan je dit ook over een langere tijdsspanne laten lopen?
ik vind dat er zeker ook movies bij moeten zijn die een langere tijdsspanne vertegenwoordigen,
om een idee van tijdsverloop te krijgen
of minstens, om er te kunnen over praten.
heb je ook al gedacht aan iets ivm. de dag/nacht verschillen?
in de hive zie je duidelijk het verloop van de zon …
ik vind ook de pixillation in die trail (in het vaste deel van het beeld) heel interessant
ik vermoed dat die pixels gevormd worden rond de reflectie van de leds?
in elk geval heeft het geheel van het beeld iets 'wetenschappelijks',
een beetje zoals een warmte camera of x-ray beeld

Ik volg niet een enkele bij, maar allemaal. Het is een effect op de beelddata, niet een analyse er van, dus het geldt voor alle bijen. Inderdaad: een stuk opname met enkele bijen die rondkruipen is dan 't interessantste.
Wat bedoel je precies met tijdspanne? De lengte van de videoclip of de lengte van de trail? De lengte van de videoclip is zeker aan te passen, de lengte van de trail gaat ook, maar dat leg ik kort even uit: ik liet je een clip zien met 64 lagen. Dan bestaat de trail uit 64 delen (frames). De lengte hangt dan af van het aantal frames en de afstand die de bij over die frames heen heeft gewandeld. Ik heb de compositions in after effect zo gemaakt dat ze tot 128 gaan. Maar ik kan gerust doorgaan. De volgende stap is 256, dan 512, 1024, 2048 etc… Maar 128 zal voorlopig mijn limiet zijn, de rekentijd gaat jammer genoeg sterk omhoog. Als het echt nodig blijkt kan ik een max/msp programma proberen schrijven (als ik kan bekijken dat het daar sneller zou kunnen gaan natuurlijk).
De pixellation in de trail is het gevolg van de zware mpeg-compressie (ruis). De vierkantjes die er doorheen komen zijn geen pixels maar sub-pixels: de artefacten fan een hoge compressie. In theorie mogen deze na de absolute-difference filter niet meer verschijnen, maar door de ruis (die het felste is bij hoge contrasten) blijft dit (jammer genoeg) zichtbaar doorheen de tijd. Het geeft inderdaad wel een beetje een wetenschappelijk uitzicht.
Ik heb nog niet gedacht aan de visualisaties van de dag - nacht verschillen. (hoe zie je precies het verloop van de zon in de hive?)


ik denk dat beide mogelijkheden interessant zullen zijn:
- indien je een opname uitwerkt met veel bijen (laat ons zeggen in de dag in de late lente/zomer, wanneer de bijen op hun 'actiefste' zijn)
- in de winter (wanneer de bijen in principe stil zitten en enkel de hive 'verwarmen' en er maar sproradisch activiteit is van heen en weer geloop indien buiten boven de 10°C)
- het kan ook interessant zijn om een opname met veel bijen te vergelijken en te stellen naast een met enkele bijen, om te zien hoe het verschil is.
Ik stel me voor dat dit verschil visueel naar voor zal komen als -voor veel bijen : meer een 'trail' als een 'wolk' en voor -weinig bijen: meer een 'trail' die gedetailleerd is?

enfin, ik denk idd. dat veel visuele benaderingen eerst moet getest worden, en uit de tests kunnen we zien wat we 'wetenschappelijk' daarin willen benadrukken, en dus hoe we doorgaan ermee.
bvb. met deze 'trail' test vind ik het heel bijzonder dat je min of meer hun 'dagelijkse' weg in de hive kan gaan bepalen.
deze dagelijkse weg heeft ook veel te maken met waar het broednest zit, want de 'voedsterbijen' lopen uiteindelijk altijd naar de richting van de koningin en naar de bijen die de kleintjes verzorgen.

bee_monitoring_visualization-tests.1334602150.txt.gz · Last modified: 2016/01/13 17:46 (external edit)